Лично за книгата


„Чаках излизането на книгата с голямо нетърпение, може би в период от около година. Сега, когато най-накрая я държа в ръцете си и вече я прочетох, чувствам известно успокоение. Това е далеч не само четиво, описващо симптомите на ОКР, а реален опит да се помогне на възможно най-много хора, достигайки ги с практически съвети и човешки прочит в комфорта на техния дом. Да, знам, че за хората с ОКР „комфорт на техния дом” е последното, което човек страдащ си мисли. Но това е първата такава литература на българския пазар, която не просто обяснява що е то „обсесия” и „компулсия” (както всички досега), а прави истински опит да даде насоки на човека с това заболяване как да се справи с него, или ако не справи, то поне направи поносимо съжителството си с ОКР. По мое мнение книгата е написана изключително достъпно, с все пак задължителните за това трудни за четене няколко глави, които дават дълбочина в теоретичната постановка на ОКР. За мен е изключително невероятно, как някой, който сам не се е сблъсквал лично с отвратителното ОКР, е способен така точно и детайлно да опише нещата, които мисли и чувства човек с ОКР.

Най-важното, което тази книга дава, е надежда. Надежда, че да – странен си, да – хората не те разбират, но има надежда да излезеш от тази омагьосана въртележка на странността, която ти дори не харесваш. Дълбоко не вярвам, че хората с ОКР са/сме „разглезени” или „търсещи внимание” и това да е причината  да правим всички тези странности. Истината е, че сме дълбоко наранени и приемащи всичко може би по-лично и по-надълбоко, отколкото е добре за нас самите.

Благодаря на д-р Пожаражки, който така и не вдигна ръце от мен и ми/ни направи този подарък – да имам „ръководство” под ръка, което да ми помага, когато не сме се виждали със седмици.“

Авторът на коментара пожела да остане анонимен.

Благодаря му! Рядко засегнат от тази болест събира смелостта да сподели мисли и чувства, въпреки че със споделеното, отваряйки душата си, лекува себе си и докосва другите засегнати души, давайки им надежда.

316 Преглеждания

СТАТИИСПОДЕЛЕНИ